Inici / Coneix SQV / Fires, festes i tradicions / Diada Nacional 11 de setembre

Diada Nacional 11 de setembre

Diada Nacional de Catalunya, 11 de Setembre

L'Onze de Setembre, la Diada Nacional de Catalunya, es commemora la resistència de la ciutat de Barcelona després de 14 mesos de setge en 1714 davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la que els Borbó i els Àustries van lluitar per tota Europa per la corona d'Espanya, on va adquirir caràcter de guerra civil ja que els partidaris d'ambdós candidats estaven repartits per tot el territori. La Diada de Catalunya també es recorda l'abolició de les institucions i llibertats civils catalanes. El Parlament de Catalunya, l'any 1980, va declarar-la institucionalment com a festa nacional de Catalunya. L'article 8.1 de l'Estatut d'Autonomia de 2006 declara: "Catalunya, definida com a nacionalitat en l'article 1, té com a símbols nacionals la bandera, la festa i l'himne". L'article 8.3 estableix: "La festa de Catalunya és la Diada de l'Onze de Setembre".
 
Les entitats i els partits polítics tradicionalment fan ofrenes florals, tant a Barcelona com arreu de Catalunya, als monuments de Rafael Casanova (1660-1743) que va morir 30 anys després en Sant Boi de Llobregat on va seguir exercint com a advocat, i Josep Moragues i Mas (1669-1715) que va ser torturat i executat pel delicte de rebel·lió.
 
Les organitzacions i grups independentistes també presenten ofrenes al Fossar de les Moreres, on van ser enterrats molts dels defensors morts durant el setge de la ciutat. Al llarg del dia hi ha manifestacions, concerts i s'organitzen parades informatives amb un caire reivindicatiu o festiu.
 
Molts ciutadans pengen la senyera als balcons. Els darrers anys s'ha popularitzat el pa de Sant Jordi també per a aquesta diada. Degut al caràcter institucionals i reivindicatiu de la jornada, en la majoria d'actes públics s'interpreta Els Segadors, l'himne de Catalunya.
 


Enllaços d'Interès

X
Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques.
Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació aquí.
Accepto